top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıSerhat Kaya

İstanbul bozulmuş(mu)

İstinat duvalarıyla çevrelenmiş, yeşilin metrekare hesabı serpiştirilmiş suni bahçelere sıkıştığı, 25. kattaki fransız dönmesi balkonundan, bozulmuş silüetine az buçuk tanık olmanın matah sayıldığı son yılların modern(!) kenti; #İstanbul.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Oysa, Sultan Mahmut'un emriyle Krikor Balyan'ın yaptığı #Nusretiye caminde sabah namazı kılıp, #Pera esnafıyla birlikte bol köpüklü sade #türkkahvesiiçmekmiş bir zamanlar dersaadet. Benim kuşağım da ucundan bacağından dahil oldu bu harikulade zamanların son kertesine ne mutluki.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

İstanbul'u İstanbul yapan nüansların başında; resimli mecmua tadında binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapmış anı ve detay dolu sokakları ve kimlik ayırt etmeksizin özünde salt insan kalabilmişlerle martı sesleri eşliğinde gönül sohbetleri etmek vardı.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Bir ay içerisinde 2 ayrı zamanda gitme fırsatım oldu İstanbul'a.

Sevdiğim insanlarla görüşmek, sayıldığım meclislerde olmak, gülüşmek paha biçilmez güzellikteydi. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Çok sordu dostlarım 'gelmez misin yeniden İstanbul'a' diye. Hepsine teşekkür ediyorum, toplu cevap vereyim son kez; Şimdi çok sevdiğiniz yıllardır gittiğiniz bir restoran düşünün. Kendinizi bildiğiniz bileli gidiyorsunuz, çalışanlar aynı, sahibi aynı, lezzetler aynı, sizi tanıyorlar, gittiğinizde hep aynı masaya oturuyorsunuz, çalan müzikler bile aynı. Birgün geliyor ve yeniden gidiyorsunuz; Ve görüyorsunuzki sahibi değişmiş, çalışanlar değişmiş, önünüze gelen lezzet bozulmuş, müzikleri hiç aramasın bile güzel kulaklarınız, o da çoktan değişmiş. Şimdi sırf anılarınız var diye o restoran gitmenizin neresinde mantık, neresinde keyif, neresinde huzur ve konfor? ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Hep söylerim, 'hayat; çok uzun değil, sadece biraz geniş' diye. Onun için kendimizle baş başa kaldığımız ve sevdiklerimizle birlikte olacağımız kalan ömürlerimizi olabildiğince anlamlı, keyifli ve konforlu geçirmemizin daha önemli olduğuna inanıyorum. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tercihim, toprak üzerinde olduğum her an 'mutlu olduğum' yerlerde olmak. Dün böyleydi nasipse yarın da böyle olacak. Yoksa bir kastım yok hamuruma şekil veren, beni ben yapan cânım İstanbul'a :) ⠀⠀⠀⠀⠀ Ziyaretler vesilesi ile yeniden görüşmek, maziyi sohbetlerle yad etmek dileğiyle. #istanbul #nostalji #eskiistanbul #dersaadet #nereyegitsek #gezelim #tarihçe (18 Mart 2018)



134 görüntüleme0 yorum
bottom of page